Inspiratie

Bij elkaar maar niet samen

Als ouder kun je veel op je bord hebben. Het niet altijd makkelijk om écht aandacht voor je kind te hebben. En dan gaat je dochter of zoon ook nog eens zeuren, dáár zat je nou helemaal niet op te wachten!
Jouw kind is niet expres boos, verdrietig, brutaal, dwars of jaloers. Of aan het zeuren. Dit gedrag vertelt je dat je kind zich naar voelt van binnen - of veel emoties heeft. En jou iets wil duidelijk maken, op die magisch-kinderdenken-manier. Lukt het je om toch regelmatig naast jouw kind te gaan zitten en even echt te luisteren, zien en voelen?
Die afwas wacht wel even :-).

Je bestaat uit delen. Huh?

Jij bent jij. En jij bestaat uit allemaal delen die zich bijvoorbeeld verdriet voelen, jezelf veroordelen, boos zijn. Heb je ook wel eens dat jouw kind 'kinderachtig' praat? Misschien heb je dan een een deel van hem of haar aan de lijn dat zich jonger voelt. In verdriet, of machteloosheid, of juist geborgenheid. Ik vind het een mooie zoektocht om te kijken welk deel dat is en wat dat gevoel nodig heeft. Aandacht, liefde? Gewoon even er zijn zonder oordeel?
Deze Matroesjka, die in mijn praktijk staat, kan me helpen om dit uit te leggen aan kinderen. Jij bent jij, en je hebt dit gevoel. Dat ben je niet. Kijk! Want jij kunt zelfs dat gevoel even eruit halen en ernaar kijken. Het is een deel van jou, net als je vrolijkheid, je doorzettingsvermogen en je creativiteit. Jeetje, dat lucht op!